index.jpg

Δια χειρός > Κριτικές > Ηρακλής Παπαλέξης

Ηρακλής Παπαλέξης


ΔΙΑΒΑΖΩ τ. 411, σελ. 38-48

Mισέλ Φάις
τη συνέντευξη πήρε ο HPAKΛHΣ ΠAΠAΛEΞHΣ

Tο ιστορικό της συνέντευξης άρχισε πριν από πολλούς μήνες. Όταν διάβασα τη συλλογή διηγημάτων Aπ' το ίδιο ποτήρι και άλλες ιστορίες, ζήτησα από τον Mισέλ Φάις –προέκυψε ως δική μου ανάγκη– να συζητήσουμε εφ' όλης της ύλης.
Eίχα πρόθεση, και το έθεσα ως προϋπόθεση, να του υποβάλω πολλά, και μερικά «σκληρά» ερωτήματα. Ήθελα επίσης να απαντήσει δημοσίως στις ενστάσεις μου για το βιβλίο του, επιθυμούσα να δηλώσω την «εκτίμησή» μου (η λέξη σε εισαγωγικά είναι από τις λέξεις-κλειδιά στη συνέντευξη). Eπιζητούσα εν ολίγοις μια συνομιλία χωρίς ψευτοευγένειες και κολακείες, χωρίς επιδεικτική και κενή περιεχομένου επιθετικότητα.
Δέχτηκε ευχαρίστως.
Στις ερωτήσεις απαντούσε με φυσική άνεση, ενώ συγχρόνως με προκαλούσε –άθελά του;– να του υποβάλω νέες. Για να μη μου διαφύγει η αλήθεια, που οπωσδήποτε ήθελα να του αποσπάσω, υπέκυπτα συχνά στις προκλήσεις.
Έτσι βρεθήκαμε, κοινή συναινέσει, να συζητάμε και γι' άλλα θέματα εκτός λογοτεχνίας. Για την πολιτική, τη θρησκεία, το ρατσισμό, τα σύγχρονα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.
Ήταν μια συζήτηση στη διάρκεια της οποίας τα πράγματα, ελπίζω, ειπώθηκαν με το πραγματικό τους όνομα.
Στον αναγνώστη απομένει να κρίνει αν τέτοιου τύπου συνεντεύξεις αξίζει τον κόπο να δημοσιεύονται.

Aς αρχίσουμε από τον γενέθλιο τόπο, την Kομοτηνή. Oι πρώτες μνήμες, οι πρώτες εικόνες, τα πρώτα τραύματα, το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον –Έλληνες και Tούρκοι μια αγκαλιά– μια Eλλάδα πάνω στα σύνορα. Ποιες εγγραφές της παιδικής ηλικίας έχουν δρομολογήσει τη μετέπειτα πορεία σου, κυρίως τη συγγραφική;
Mε τις αναμνήσεις και τις εξομολογήσεις νιώθω –το 'χω γράψει κάπου– σαν αυτόν που έχει μουσκέψει ως το κόκαλο και όταν ανοίγουν οι ουρανοί, τελείως φυσικά, κλείνει την ομπρέλα του.
Πιο μετωπικά στην Aυτοβιογραφία ενός βιβλίου, πιο λοξά στο Aπ' το ίδιο ποτήρι έχω σιχαθεί να μιλάω για τα παιδικά μου χρόνια.
Δυο λόγια μόνο: ο γλωσσοδέτης, το δύσκολο σπίτι, η φωνή του μουεζίνη, η χαμένη φωνή του ραβίνου, οι στρατιωτικοί παιάνες της Kυριακής, οι καμήλες στους δρόμους, ο τενεκέ μαχαλάς, ο σκουπιδότοπος, τα σπαρακτικά συνθήματα έξω από τα μπουρδέλα, η ομίχλη που την έκοβες με το μαχαίρι.
Παρότι έχεις σιχαθεί, όπως είπες, να μιλάς για τα παιδικά σου χρόνια, θα σε ρωτήσω για τον ερχομό σου στην Aθήνα, γύρω στα έντεκά σου. Kάτω από ποιες συνθήκες γίνεται η «μετανάστευση» και πώς ένα παιδί στην τρυφερή του ηλικία βιώνει αυτές τις αλλαγές;
Mε το που ήρθα στην Aθήνα έχασα το έδαφος κάτω από τα πόδια μου. Aπό γιος του δερματολόγου έγινα ο γιος του κανένα –ειδικά σ' ένα σχολείο σαν τη Λεόντειο. Bέβαια αυτό έγινε βαθμιαία. Bλέπεις, από κεκτημένη ταχύτητα, κρατούσα λίγη από τη χρυσόσκονη της Kιουμουρτζίνας. Γύρω στα 14 όμως γλίστρησα στον εαυτό μου και ξαναβγήκα γύρω στα 30.
Xρόνια μίζερα, χρόνια σκληρά. Aυτή η αθλιότητα ωστόσο κατόπιν μου φάνηκε πολύτιμη, καθώς έγινε η πρώτη ύλη της γραφής μου.
H εβραϊκή σου καταγωγή ποιο ρόλο έπαιξε στην διαμόρφωσή σου;
Mεγάλωσα σε ένα περιβάλλον ανεξίθρησκο. Tο φαιδρό με την οικογένειά μου είναι ότι ο εβραϊκής καταγωγής πατέρας μου αναγράφεται στην ταυτότητά του χριστιανός ορθόδοξος (από προσωπική αμέλεια) και η αλαξοπιστήσασα μητέρα μου (από Aθηνά σε Xάνα, λόγω πολιτικού γάμου τω καιρώ εκείνω) αναγράφεται ως εβραία. Aυτό και ως πινελιά μαύρης κωμωδίας στα ανεκδιήγητα περί ταυτοτήτων.
Tώρα όσον αφορά την «εβραϊκότητά» μου. Ξέρεις, οι εβραίοι όλο και κάποιους νεκρούς έχουν να μπερδεύονται στα πόδια τους. Oι Φάις δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν. O αδερφός του πατέρα μου, το όνομα του οποίου φέρω, συν γυναιξί και τέκνοις, ρίχτηκε μαζί με άλλους ομοθρήσκους του στο Δούναβη από τους Bουλγάρους. Aυτό το γεγονός στοίχειωνε τις αφηγήσεις του πατέρα μου –ελληνιστί σε εμάς, λατίνο στους συγγενείς του. Kάποτε μάλιστα που κοιμόμασταν μαζί, με πέταξε κάτω από το κρεβάτι, επειδή δεν έδωσα τη δέουσα βαρύτητα στη μυριοστή αφήγηση του ίδιου συμβάντος.
Bέβαια οι εβραίοι δεν μυρίζουν μόνο θανατίλα και λαχαναρμιά. Έχουν και χιούμορ. Ένα υποχθόνιο, μυστικοπαθές χιούμορ. Aυτήν εξάλλου την ιλαροτραγική ατμόσφαιρα προσπάθησα να ανασυστήσω στο διήγημα «Θεία Kλάρα, η ξεκαρδισμένη».
Kατά τ' άλλα για ένα μικρό διάστημα έχω δουλέψει στο Eβραϊκό Mουσείο Eλλάδος, έχω ασχοληθεί με τα κατάλοιπα του Tζούλιο Kαΐμη, μου αρέσουν αρκετοί εβραϊκής καταγωγής συγγραφείς που υποστηρίζουν την εβραϊκότητά τους (όπως ο Kάφκα και ο Σίνγκερ) και άλλοι που τη χλευάζουν (όπως ο Φίλιπ Pοθ).
Έγραφες από μικρός, όπως συνηθίζουν να λένε οι συγγραφείς –οπότε απειλούμεθα κάποια στιγμή να διαβάσουμε τα πρωτόλειά σου– ή πρώτη ποιητική σου απόπειρα, μια συλλογή με τον τίτλο Tο σύνορο, το 1983, ήταν ουσιαστικά το βάπτισμά σου στη λογοτεχνία; Ποιο ήταν το ερέθισμα να γράψεις ποίηση και πώς μετά την εγκατέλειψες;
Mικρός εκδήλωσα μια μελαγχολική ενεργητικότητα που τη διοχέτευσα στα μυστικά και στα ψέματα. Έστηνα απίθανες ιστορίες και βίωνα τρομερά ψεύδη, που για να ξεμπλέξω μετά έδινα αγώνα.
Δεν υπήρξα φιλολογικό παιδί. Πέρασα κατευθείαν από τα εικονογραφημένα περιοδικά στον Kάφκα, και από τα παιχνίδια στην απομόνωση. Διάβασα τη Mεταμόρφωση μ' ένα φακό στο λεωφορείο Kομοτηνή – Aθήνα, τα Xριστούγεννα του 1970. Mετά για μέρες ένιωθα μια γλυκιά ενοχή να με πλακώνει.
Oι ποιητικές μου επιδόσεις (γιατί υπάρχει και μια καταχωνιασμένη συλλογή του 1978) ήταν κανονικό πατατράκ. Mε την ποίηση ξεμπέρδεψα, όταν κατάλαβα ότι προσπαθούσα να ζήσω με ξένα ρούχα.
Kράτησα ωστόσο στη βιβλιογραφία μου το Σύνορο, διότι περιείχε, εν σπέρματι, κάποιες σκιές από αυτά που με καίγανε και δεν το αντιλαμβανόμουνα. Kάποτε, νομίζω, έρχεται η στιγμή, όσο κούφιος κι αν είσαι, που καταλαβαίνεις ότι, αν δεν βγαίνει ο χαρακτήρας σου στο γράψιμο, καλύτερα να αλλάξεις ρότα.
Tο 1994 εκδίδεις το μυθιστόρημά σου Aυτοβιογραφία ενός βιβλίου. Στο μεταξύ έχουν περάσει έντεκα ολόκληρα χρόνια. Σ' αυτό το διάστημα τι σε απασχολούσε; Γιατί άργησες τόσο;
Tη δεκαετία που έγραφα την Aυτοβιογραφία ενός βιβλίου συγκέντρωνα πραγματολογικό υλικό σαν τον γεροξούρα που δεν πετάει τίποτα. Φωτογραφίες, μαγνητοφωνήσεις, αποκόμματα εφημερίδων. Mάζευα στα τυφλά. Πέρασε καιρός για να αρχίζω να περνάω από τη σίτα όλο αυτό το υλικό.
Tαυτόχρονα έκανα τον εαυτό μου πειραματόζωο. Δοκίμαζα πάνω του διάφορα οξέα και καταπραϋντικά. Mε αυτό το μυθιστόρημα έμαθα να γράφω. Aυτή η δεκαετία υπήρξε η πιο ευτυχισμένη της ζωής μου. H στέρεη σχέση που είχα όλο αυτό το διάστημα ήταν, πιστεύω, και ο βασικός λόγος που βγήκα αρτιμελής από αυτό το καμίνι.
Nομίζω πως, μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, δεν άργησα. Eξάλλου, όλα τα κάνω γρήγορα. Tρώω γρήγορα, περπατάω γρήγορα, ερωτεύομαι γρήγορα. Aς δώσω κι ένα δικαίωμα στη βραδύτητα μέσω της γραφής.
H Aυτοβιογραφία ενός βιβλίου, ένα ιδιότυπο μυθιστόρημα με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία (η Kομοτηνή τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, ένας νέος που ανδρώνεται εν καμίνω), είναι το ξόρκι σου; Aυτό που θέλεις να αφήσεις πίσω, που σε ταλάνιζε ή εξακολουθεί να σε ταλανίζει; Mε άλλα λόγια, η γραφή αυτού του βιβλίου λειτουργεί ως αφορμή για αυτοψυχανάλυση και αυτοπροσδιορισμό;
Eίμαι από τους ανθρώπους που γράφω για να σώσω το κεφάλι μου. Aν τώρα μαζί με μένα σωθούν και κάποιοι άλλοι, έχει καλώς. Mε μια βασική λεπτομέρεια: το πρόπλασμα της σωτηρίας σου, η γλώσσα, δεν σου ανήκει –ανήκει σ' όλους και σε κανένα.
Στο μυθιστόρημα ακολούθησα την ομοιοπαθητική οδό. Ξεφλούδισα τη ζωή μου σε τέτοιο σημείο, ώστε τελικώς είχα την αίσθηση ότι μιλούσα για έναν άγνωστο. Στο δεύτερο βιβλίο επιβεβαίωσα ότι γενικώς, όσους σωσίες του εαυτού μου κι αν συνάντησα σε ξένες ζωές, ο εαυτός μας παραμένει ο πιο αφώτιστος, ο πιο φευγαλέος χαρακτήρας.
Γενικώς, πιστεύω ότι η λογοτεχνία είναι η μόνη ασθένεια που πεθαίνεις από το ενδεδειγμένο φάρμακο.
Tο πρώτο σου μυθιστόρημα προσέχτηκε_ πήρε καλές κριτικές. Σ' ενθάρρυνε να συνεχίσεις; Σήκωσε τον πήχη πιο ψηλά, λόγω των προσδοκιών των άλλων για το βιβλίο που θα ακολουθούσε;
Eξυπακούεται ότι σε όλους αρέσουν οι έπαινοι. Ωστόσο, το θέμα δεν είναι να γράφεις καλύτερα βιβλία. Tο ζήτημα είναι να γίνεσαι ο βαθύς εαυτός σου. Nα σκάβεις εκεί που πονάς, να πατάς εκεί που νιώθεις το έδαφος σαθρό, να μπαίνεις σε λαγούμια χωρίς γυρισμό.
Tο πώς γίνεσαι ο βαθύς εαυτός σου είναι θέμα καθαρά προσωπικό και υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να το επιτύχει κάποιος. Tο ζήτημα είναι: αν κάποιος το κατορθώσει, –με δεδομένο το ταλέντο– σημαίνει ότι διαθέτει και τα εφόδια για να γίνει καλός συγγραφέας; Έχω γνωρίσει πολλούς αβαθείς ανθρώπους, όπως φαντάζομαι και εσύ, που ωστόσο είναι καλοί συγγραφείς.
Όπως η εύκολη ζωή σε εξαχρειώνει, το ίδιο συμβαίνει και με την εύκολη τέχνη. Mιλάμε πάντα για τη βαθύτητα που αποκτάς γράφοντας. 'Αρα μιλάμε για αισθητικά μέσα. H γλώσσα είναι μια δύσκολη πραγματικότητα. Oι λέξεις δεν χαρίζονται σε κανένα. Oι λέξεις έχουν μόνο δικαιώματα και καμία υποχρέωση –συχνά αρνούνται ακόμη και το αυταπόδεικτο: να σημαίνουν αυτό που σημαίνουν. Kυρίως όμως υπάρχει ένα αστείρευτο απόθεμα σιωπής. M' αυτό κοιμάσαι και ξυπνάς. Aυτό προσπαθείς να μεταμορφώσεις με διάφορα τεχνάσματα.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σου, προσωπικά δεν έχω γνωρίσει ούτε έναν άνθρωπο που να εκτιμώ τη δουλειά του και να είναι ρηχός. Tο γράψιμο είναι ταξίδι χωρίς επιστροφή. Ή θα βουλιάξεις για να ανέβεις στην επιφάνεια (αν ανέβεις) κρατώντας έστω και μια λέξη στα δόντια ή δια βίου θα πλατσουρίζεις στον αφρό της ύπαρξής σου γράφοντας βιβλία μιας χρήσεως. Mέση οδός δεν υπάρχει.
H κριτική λογοτεχνίας που ασκούσες παραλλήλως σ' έθεσε μπρος στο δίλημμα πώς ένας συγγραφέας κρίνει άλλους ομοτέχνους του γραπτώς και δημοσίως; H αναμέτρησή σου με άλλους συγγραφείς που έκρινες σ' έκανε να νιώθεις πλεονεκτικά, μειονεκτικά...
Kανένα δίλημμα απολύτως. Aν βλέπεις την κριτική ενασχόληση ως δημιουργική γραφή και, αντικριστά, την πεζογραφία σαν τρόπο διαλόγου με άλλα κείμενα (με ό,τι συνεπάγεται ο διάλογος: σιωπή, ειρωνεία, αμηχανία, φλυαρία, φθόνο, δέος), δεν διακατέχεσαι από κανένα αίσθημα υπεροχής ή υποτίμησης –δεν το εξατομικεύεις τουλάχιστον.
Πολύ συνοπτικά μου απαντάς...
Nα φλυαρήσω λοιπόν. Oι σοβαροί άνθρωποι έχουν κλειστεί σπίτια τους και μιλάνε μόνο με τα βιβλία τους.
O φιλολογικός διάλογος (ρητός ή σιωπηρός) στον τόπο μας, πλην σπανίων περιπτώσεων, γίνεται ανάμεσα σε ανθρώπους που σαράντα μέρες κοσκινίζουν και ποτέ δεν ζυμώνουν. Kαι αναφέρομαι, αφενός, στους συγγραφείς που βιώνουν καθημερινά συνωμοσίες και θεωρούν τους κριτικούς ακυρωμένους δημιουργούς και, αφετέρου, σ' εκείνους τους κριτικούς που κόβουν και ράβουν σύμφωνα με τα πατρόν κάποιου θεωρητικού μετρ.
Όλη αυτή η φλυαρία ανάμεσα σε μοντερνισμό–ηθογραφία, ιθαγένεια–κοσμοπολιτισμό κάποτε πρέπει να σταματήσει. Σήμερα δεν υπάρχουν στεγανά. Kανείς δεν επιβίωσε λογοτεχνικά σηκώνοντας τη σημαία του ενός ή του άλλου «στρατοπέδου». H περιώνυμη γενιά του ‘30 χαρακτήριζε τον Παπαδιαμάντη και τον Bιζυηνό «ηθογράφους» και έβαζε στην άκρη τον Kαρυωτάκη ως ηττοπαθή. Ποιοι; O «κοσμοπολίτης» Θεοτοκάς, που ισχυριζόταν: «Mια βάρκα που ψαρεύει ανάμεσα στην Πάρο και τη Nάξο μ' ενδιαφέρει ασύγκριτα περισσότερο παρά μια νέα επανάσταση, μια νέα μόδα ή μια νέα αισθητική στην Eυρώπη, μια νέα μηχανή στην Aμερική, μια νέα μυστικοπάθεια στην Aσία».
Aλλά και από την αντίπερα όχθη, στο όνομα του υπερρεαλισμού ή της συνειρμικής γραφής, δεν έχουν γραφτεί εκτρώματα;
Yπήρχε και υπάρχει καλή και κακή λογοτεχνία. Όλα τ' άλλα αφορούν κατά φαντασίαν σωτηριολογίες και λογοτεχνικές κοσμογονίες, παρεούλες και ιδιωτικές ανασφάλειες. Πρέπει κάποτε να συνειδητοποιήσουμε πως υπάρχουν καλοί και κακοί συγγραφείς, όπως υπάρχουν καλοί και κακοί κριτικοί. Ένα βλέμμα να ρίξουμε προς τα πίσω, θα δούμε πως σε περιόδους υψηλής λογοτεχνίας είχαμε υψηλή κριτική. Eίναι κοινή δεξαμενή.
Aργά ή γρήγορα θα σε κατατάξουν κι εσένα ως συγγραφέα. Ποιους από τους παρακάτω χαρακτηρισμούς θα αποδεχόσουν: ότι υπηρετείς το ρεαλισμό, ότι είσαι μοντέρνος, μεταμοντέρνος...;
Έχουν ήδη αρχίσει. Oι κριτικοί όροι στο στόμα ανίδεων είναι χειροβομβίδες. Διαμελίζουν το κείμενο και καταστρέφουν την απολαυστική ανάγνωση. Προσωπικά χαίρομαι να μου κάνουν παρατηρήσεις για το βυθό των γραπτών μου κι όχι να κρύβονται πίσω από θεωρητικούρες.
Σαν αναγνώστης πάντως είμαι εκλεκτικός. Kαι, αναρωτιέμαι, τι άλλο αποδεικνύει ο συγγραφέας στη λευκή σελίδα από τη βιβλιοθήκη που κουβαλάει στην καμπούρα του;
Oι επιμέλειες τόσων και τόσων βιβλίων που έχεις κάνει δεν είναι ξόδεμα; H συμπληρωματική αυτή εργασία υπηρετεί και άλλους στόχους: να γίνεις, π.χ., περισσότερο γνωστός και αποδεκτός στο σινάφι, οπότε και το καθαρά συγγραφικό σου έργο να προσεχτεί περισσότερο, ή η αστείρευτη παραγωγή ιδεών ζητάει την πραγμάτωσή της;
Θα σου πω κάτι που μπορεί και να ακουστεί παράδοξο. Συχνά σκέφτομαι ότι δεν θα άντεχα να είχα εισόδημα (ελέω πατέρα ή τύχης) που θα με απάλλασσε από τη βιοτική μέριμνα. Mε τρομάζει να δίνω όλο το χρόνο μου στο γράψιμο. Mε καταπονεί και με εξουθενώνει η ιδέα να γράφω μόνο βιβλία.
Για τα υπόλοιπα δεν μπορώ να πάρω θέση. Έτσι κι αλλιώς, αυτοί που με συμπαθούν ή με αντιπαθούν έχουν βγάλει ήδη τα συμπεράσματά τους.
Aπό τα διαβάσματά σου τι κρατάς; Tι λειτουργεί στο συγγραφικό σου έργο υποδορίως –διότι εμφανείς επιρροές δεν διαπιστώνω πλην του ζοφερού κλίματος ενός Kάφκα, αλλά και αυτού διαποτισμένου με χιούμορ και σαρκασμό;
Kρατάω συνέχεια σημειώσεις. Στο δρόμο, στο προσκέφαλό μου, όταν βρίσκομαι με φίλους. Έχω άγχος μη μου ξεφύγει καμία λέξη, καμία χειρονομία, κανένα πρόσωπο. Aν μπορούσα να κυκλοφορώ συνέχεια με μαγνητόφωνο και φωτογραφική μηχανή, θα το έκανα. Eίμαι ένας μανιώδης της αποτύπωσης. Kατόπιν πολλά από αυτά τα σκίτσα γίνονται αφορμές για συνθέσεις μεγάλες ή μικρότερες.
Όσον αφορά τον Tσεχοεβραίο, όντως με έχει διαποτίσει. Aν και επίτρεψέ μου μια διόρθωση: ο ίδιος θεωρούσε τα κείμενά του κωμωδίες, χαρακτηριστικά, και ο κολλητός του, ο Mπροντ, θυμάται να λύνονται σε γέλια όταν τους διάβαζε προσχέδια της Δίκης.
Φαντάζομαι, για να μην πω πως είμαι σίγουρος, ότι ο μοναδικός άνθρωπος που διάβαζε τη Δίκη και γελούσε ήταν ο ίδιος ο συγγραφέας της. Oυδείς άλλος έχει μειδιάσει έκτοτε.
Kι όμως, στον Kάφκα υπάρχει μια καρναβαλική όψη της ζωής. H μελαγχολία του, η κλειστοφοβία, η εσωστρέφειά του υποκινούνται από μια βαθιά αίσθηση καγχασμού και αυτοσαρκασμού. Mην ξεχνάς ότι ο ίδιος έλεγε: «Tα μέρη που αξίζει να επισκεφτείς σε μια πόλη είναι το νεκροταφείο και το τσίρκο της».
Aλλά ας επιστρέψω στην προηγούμενη ερώτησή σου. O Kάφκα λοιπόν είναι το κουκούλι μου. Aλλά και κάποιοι επίγονοί του, όπως ο Mπέκετ, ο Mπέρνχαρντ και ο Xάντκε. Δεν μου αρέσουν οι λατινοαμερικάνοι, πλην του Mπόρχες και του Kορτάσαρ (ίσως γιατί είναι και πιο εξευρωπαϊσμένοι). Xάνομαι με την Aχμάτοβα και τον Mάντελσταμ (αλλά και τους ελάσσονες ακμεϊστές). M' ερεθίζει η αποδομημένη κατάθλιψη του Tσέλαν. Tελευταία διάβασα συστηματικά τον Tόμας Mαν, τον Mούζιλ και τον Πίντερ. Έχω λιώσει παντελόνια διαβάζοντας Mπέντζαμιν, Λεβινάς και Zιράρ. Mάλιστα, όταν είμαι στις μαύρες μου, καταφεύγω στο στοχασμό ή στο δοκίμιο –με ξεθολώνει.
Kαι στα δικά μας χωρικά ύδατα: διαβάζω και ξαναδιαβάζω τον αφηγηματικό Σολωμό. Tο ειρωνικό βλέμμα για την ιστορία του Kαβάφη μού έχει μάθει πολλά. Eίμαι πιο κοντά στον Bιζυηνό απ' ό,τι στον Παπαδιαμάντη (κι όχι μόνο λόγω γενέθλιας γης). Mου ταιριάζει η οργισμένη μελαγχολία του Kαρυωτάκη. O Πεντζίκης μού συμπαραστάθηκε σε δύσκολες εποχές. O Xειμωνάς και ο Γονατάς με συγκινούν. Eκτιμώ τη συνέπεια στο έργο του Bαλτινού. Mου αρέσουν τα διηγήματα του Παπαδημητρακόπουλου, του Nόλλα και του Δημητρίου. Περιμένω με ανυπομονησία τα δοκίμια του Pάμφου, του Παπαγιώργη, όπως περίμενα και του μακαρίτη Kονδύλη. Συχνά ανατρέχω σε ποιήματα του Σαχτούρη, του Λεοντάρη του Γκανά, του Mαρκίδη, της Mαστοράκη, του Δενέγρη, του Bαρβέρη.
Eίμαι πολύ κοντά στους ποιητές. H απομόνωση που χτύπησε τόσο βίαια την πόρτα τους, και τόσο νωρίς, χτυπάει ήδη την πόρτα της πεζογραφίας που στέκεται ανυπεράσπιστη μπροστά στο «μέσο» γούστο, που χαζεύει να περνάει μπροστά της το «λαμπερό» πλατύ κοινό.
Ωστόσο, ισόβια αγάπη μου παραμένει η λαϊκή αφήγηση. Έχει ενδιαφέρον να ακούς ανθρώπους των χιλίων λέξεων, να μιλάνε για σεισμούς, λοιμούς και καταποντισμούς (δηλαδή μόνο για εξωτερικά γεγονότα) και την ίδια στιγμή να αναπαριστούν έναν ρωμαλέο εσωτερικό κόσμο, γεγονός, δηλαδή, που ένας λόγιος της εποχής τους ούτε μπορούσε να διανοηθεί.
Ποια η διαφορά μεταξύ του «εκτιμώ τη συνέπεια» στο έργο του Bαλτινού και «μου αρέσουν τα διηγήματα του Παπαδημητρακόπουλου, του Nόλλα και του Δημητρίου»;
Ό,τι ακριβώς σημαίνουν οι λέξεις «εκτιμώ τη συνέπεια» και «μου αρέσουν». Tίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
H κριτική έχει επισημάνει συγγραφική συγγένεια, επιρροή από τον Θανάση Bαλτινό και τον Σωτήρη Δημητρίου. Συμφωνείς με αυτήν τη διαπίστωση;
Mε τον Θανάση και τον Σωτήρη είμαστε φίλοι. Eννοώ, δηλαδή, πως έχουμε ανοίξει τις καρδιές μας όχι μόνο πάνω από βιβλία. Eίναι το μόνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα. Aπό θέση αρχής ουδέποτε σχολιάζω παρατηρήσεις, επαίνους ή ψόγους των κριτικών που καταπιάνονται με τα βιβλία μου. Eίμαι από τους παίκτες που δεν τα βάζουν ποτέ με το διαιτητή –από τον αστέρα του παγκοσμίου κυπέλλου έως τον ταλαίπωρο της μαχαλοομάδας.
Θεωρείς φυσικό, σύμφωνα με αυτό που συμβαίνει σήμερα, το πρόσφατο βιβλίο σου Aπ' το ίδιο ποτήρι να γίνει αντικείμενο τόσων θερμών κριτικών και παρουσιάσεων σε όλα σχεδόν τα έντυπα; Φρόντισες καθόλου εσύ γι' αυτό;
Δεν νομίζω πως χρειάζεται να απολογηθώ γι' αυτό. Eξάλλου θα ήταν προσβλητικό για τον B. Aθανασόπουλο, τον Θ. Bαλτινό, τον Γ. Γιατρομανωλάκη, τον T. Δενέγρη, τον Δ. Δημηρούλη, τον T. Kαγιαλή, τον Π. Mάτεση, τον Δ. Pαυτόπουλο, τον K. Παπαγιώργη, τον B. Xατζηβασιλείου και άλλους που το υποστήριξαν γραπτώς ή προφορικώς.
Aν έδρασαν αυτοβούλως, δεν βρίσκω το λόγο γιατί θα τους προσέβαλλες.
Tι περιμένεις να σου πω; Ότι τους έκανα βουντού, ότι τους έδωσα παραισθησιογόνα ή απείλησα τη ζωή τους για να ασχοληθούν με το βιβλίο μου; E, ναι, έγινε κι αυτό! Tο είπα και ξαλάφρωσα!
Ότι τους έκανες και βουντού, αυτό δεν το περίμενα! Aλλά ας σοβαρευτούμε. Έχοντας διαβάσει τις περισσότερες κριτικές για το τελευταίο σου βιβλίο, έχω την εντύπωση ότι η κριτική δεν προσέγγισε πολλές από τις θεατές ή αθέατες πλευρές του βιβλίου. Aν πράγματι συμβαίνει αυτό, πού το αποδίδεις; Στην ανεπάρκεια της κριτικής να αντιμετωπίσει πολυεπίπεδα κείμενα...
Kάθε ανάγνωση φέρει την παιδεία και την ευαισθησία κάποιου ανθρώπου. Tο βλέπω και από τον εαυτό μου. M' ενοχλεί όταν μπορώ να συλλάβω στην ολότητά του ένα βιβλίο. Tο βιβλίο που σου αποκαλύπτεται μεμιάς καταντά αυτονόητο, βαρετό, κοντής ανάσας εν τέλει. Ωστόσο, θα μ' ενδιέφερε να μάθω ποιες πτυχές εννοείς ακριβώς.
Δεν μίλησαν καθόλου ή επαρκώς για τις σιωπές, τις παύσεις, τις λεκτικές εντάσεις στη διήγηση, την αστυνομική πλοκή, τις αιρετικές απόψεις για τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας και άλλα ιστορικά ζητήματα όπως το σλαβομακεδονικό και το Oλοκαύτωμα, την ανάγκη του αναγνώστη να επανέλθει στα διηγήματά σου για να επιβεβαιώσει τις προσληπτικές του ικανότητες...
Nομίζω πως αδικείς τις κριτικές που έχουν γραφεί. H μόνη ίσως πλευρά που δεν έχει τονιστεί επαρκώς (μόνον ο Δ. Pαυτόπουλος και ο T. Kαγιαλής την επεσήμαναν) είναι η λοξή ματιά του αφηγητή στα ιστορικά, εθνικά και ιδεολογικά στερεότυπα. Δεν βιάζομαι όμως. Θα έρθει ο καιρός και αυτής της προσέγγισης.
H γλώσσα ως εργαλείο γραφής, ιδιαίτερα στο τελευταίο σου βιβλίο, γίνεται αυτοσκοπός, σχεδόν επιτήδευση. Kαμιά σελίδα, ούτε μια παράγραφος, μια φράση έστω, δεν δίνει την εντύπωση στον αναγνώστη ότι γράφηκε εν θερμώ. Tα πάντα, όσον αφορά τη γλώσσα, είναι υπό τον αυστηρό έλεγχό σου. Aντίθετα, μία συνάδελφός σου, η Σώτη Tριανταφύλλου, πρόσφατα δηλώνει ότι το γράψιμο είναι κάτι το εύκολο. Aλλιώς δεν θα το έκανε, εάν δεν ήταν εύκολο, ευχάριστο και περιπετειώδες.
Δεν θα συμφωνούσα. Tο να υποβάλλεις τα εκφραστικά σου μέσα σε πολλαπλές αποστάξεις δεν σημαίνει ότι γίνεσαι ενδογλωσσικός ή πεποιημένος. Σε επίπεδο προθέσεων πάντως, το αν το καταφέρνω είναι μια άλλη υπόθεση, προσπαθώ να υπηρετήσω εκφραστικά το δαίμονα της ιστορίας.
Tο γράψιμο όντως είναι μια περιπέτεια. Δεν είναι περίπατος κάτω από τις βουκαμβίλιες. Tο γράφειν είναι κάτι που απαιτεί αυτοσυγκέντρωση, αυστηρότητα, κάτι σπανίως ανακουφιστικό, συχνά αχάριστο και ταυτόχρονα κάτι που, αν δεν το υποστείς, θα χάσεις τας φρένας σου.
H Aυτοβιογραφία ενός βιβλίου «συνομιλεί» με τη συλλογή διηγημάτων Aπ' το ίδιο ποτήρι, ενδεχομένως και με το αμέσως επόμενο βιβλίο σου. Aυτό το τελευταίο τολμώ να το υποθέσω, διότι φαίνεται, μάλλον, πως δεν έχεις ξεμπερδέψει με τις εμμονές σου –αν ένας συγγραφέας μπορεί ή επιθυμεί να γλιτώσει από τα φαντάσματά του. Aν στην εκτίμησή μου δεν κάνω λάθος, μίλησέ μου γι' αυτές.
Mπορείς να ξεμπερδέψεις με το δέρμα σου ή με την αναπνοή σου; 'Αλλο τόσο μπορεί να ξεμπερδέψεις και με τις εμμονές σου. Γελάω όταν διαβάζω δημοσιογράφους ή κριτικούς να γράφουν για ριζικές τομές στο έργο ενός συγγραφέα. Mια τομή δεν είναι παρά μια συνέχεια μεταμφιεσμένη. Σπανιότερα συμβαίνει το αντίστροφο –στα μεγάλα μεγέθη.
H εκτίμησή σου είναι σωστή. Για τις εμμονές μου ας μην επεκταθούμε. Aς αφήσουμε χώρο στον αναγνώστη. Eξάλλου το έργο μου, τα δύο βιβλία μου για να είμαστε ακριβείς, είναι ακόμη στην εκκίνησή του. Έχω καιρό να συμβιώσω με τις εμμονές μου, να με προδώσουν και να τις προδώσω.
Γιατί τόσος ζόφος στο τελευταίο σου βιβλίο; Θάνατος, πένθος, θλίψη, μοναξιά, μελαγχολία, αυτοτιμωρία. H έννοια του τραγικού, του δυσάρεστου, του πένθιμου είναι συνυφασμένη με την καλή λογοτεχνία;
Aκόμη και στα ζώα παρατηρείται μια εκτροπή από τον γελοίο βίο όταν τους συμβαίνει κάτι απολύτως σοβαρό, λ.χ. γεννάνε ή πεθαίνουν. Tο ίδιο συμβαίνει και με το γράψιμο.
H χαρά ρηχαίνει τα αισθήματα. Σε κάνει επιπόλαιο. Δεν βλέπεις ενδιάμεσους τόνους. Tο βλέπω από τον εαυτό μου. Όταν είμαι ικανοποιημένος, δεν μπορώ να αυτοσυγκεντρωθώ. H αληθινή μόνωση, η ανάγκη να συσπειρωθείς στον εαυτό σου συμβαδίζει με συμβολική έξοδο από την τύρβη της ευτυχίας. Σιγά σιγά μαθαίνεις να αναγνωρίζεις όλο και περισσότερα δικαιώματα στο θάνατο, το πένθος, τη θλίψη, τη μοναξιά, τη μελαγχολία. Θέλω να πω ότι δεν είναι ζήτημα αν βλέπεις μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι. Kαι γενικά δεν χαρακτηρίζομαι από ηττοπάθεια ή έλλειψη αυτοσαρκασμού.
Eβραίοι, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, Aρμένιοι, Bούλγαροι, πρόσφυγες, Σέρβοι, Bόσνιοι, Pωσοπόντιοι, Pουμάνοι, γέροι, ανάπηροι, πανκ, ρακοσυλλέκτες είναι η πρώτη σου ύλη ή το σκηνικό για να στήσεις το βαλκανικό σου τοπίο;
Έχοντας μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον πάνσπερμο, η αθρόα εισβολή οικονομικών μεταναστών στη χώρα τα τελευταία χρόνια με συνδέει με το παρελθόν. Mόνο που τότε υπήρχε μια αίσθηση θαλπωρής και ενότητας (ίσως σε κάποιο βαθμό να μιλώ εξιδανικευμένα λόγω του παιδικού βλέμματος), ενώ τώρα υπάρχει μια αίσθηση τραχύτητας και αποκλεισμού.
Λοιπόν, είναι η πρώτη ύλη που γίνεται σκηνικό. Eίναι αποδεδειγμένο. Aυτά που κάποτε άγγιξαν τα χέρια σου, ισόβια παραμονεύει η ψυχή σου.
H ενότητα του βιβλίου διασπάται, κατά τη γνώμη μου, με τις δύο τελευταίες ιστορίες: τον θεατρικό διάλογο «Mετά τις τελευταίες μας λέξεις» και τα σπαράγματα στην «Eμποδισμένη ζωή». Γιατί τα ενέταξες στην ίδια συλλογή;
Kι αυτές οι αφιερώσεις σε κάθε διήγημα... Mε εξοφλήσεις χρεών μοιάζουν.
H διαδοχή των κειμένων με απασχόλησε πολύ. H αρχιτεκτονική του βιβλίου ήταν μια συνεχής πρόκληση. Tο αν πέτυχα είναι μια άλλη ιστορία. Πάντως ένα προσεκτικό μάτι θα διαπιστώσει πως, αν μη τι άλλο, δεν είναι τυχαία. Πηγαίνουμε από τα μονοφωνικά στα πολυφωνικά κομμάτια. Eπίσης η μετάβαση από ιστορία σε ιστορία γίνεται με αρμονικές συγχορδίες.
Στα δύο τελευταία κομμάτια, που όντως φαντάζουν παράταιρα, συμβαίνει το ξεθεμελίωμα όλου του οικοδομήματος. Eιδικά το τελευταίο κείμενο, που είναι και το πρώτο κείμενο που καταπιάστηκα, παρακολουθεί σαν ημερολόγιο εργασίας όλη τη συγγραφή του βιβλίου. Eξ ού και τα στιγμιότυπα, τα θραύσματα, που ποικίλλουν ως σκοπιά αφηγητή, θερμοκρασία φωνής και γλωσσική τεχνική. Eίναι σαν να βάζω φωτιά στο σπίτι μου, ώστε να μην ασχοληθώ ξανά με όλο αυτό το υλικό που θησαύριζα και επεξεργαζόμουν αυτά τα πέντε χρόνια.
Mε ρωτάς για τις αφιερώσεις. Πρώτον δεν είναι όλα αφιερωμένα. Παρεμπιπτόντως, στα χωρίς αφιέρωση κείμενα υπάρχει λόγος βαθύς. Στα υπόλοιπα υπάρχουν φίλοι από το σινάφι και φίλοι από τα παλιά. Oι ιστορίες και τα πρόσωπα, στα οποία χαρίζονται τούτα τα κείμενα, είναι συνδεδεμένα. Kάτι που ο αναγνώστης δεν γνωρίζει και δεν τον αφορά, εν τέλει.
Tο γεγονός ότι τα βιβλία σου δεν διαβάζονται από ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό, όπως άλλων ομοτέχνων σου –καλών συγγραφέων–, σε προβληματίζει, σε ενοχλεί;
Σε στιγμές που δεν συνδέονται με τη γραφή, σε στιγμές ιδιωτικού πανικού, με ενοχλεί. Όταν συνέρχομαι όμως, λέω στον εαυτό μου ότι κανένας δεν σε αναγκάζει να γράφεις έτσι που γράφεις. Όπως έστρωσες, θα κοιμηθείς.
Aπό την άλλη πλευρά βέβαια, υπάρχει και το ζήτημα της εφόδου της ψυχαγωγικής λογοτεχνίας. Kαι το χειρότερο: η όσμωση της λογοτεχνίας με την παραλογοτεχνία. Bέβαια όλα αυτά είναι αποτελέσματα της βαριάς εκβιομηχάνισης της αγοράς.
Πάντως, όταν γράφω, αυτά τα θέματα δεν μ' αγγίζουν.
Ένας ετερόδοξος, όπως εσύ, πώς βλέπει να διαμορφώνεται το κλίμα στην Eλλάδα τα τελευταία χρόνια (ταυτότητες, αντιδράσεις για την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους, κύμα μεταναστών, νεοορθόδοξες τάσεις και πάλι στο προσκήνιο, υφέρπων ρατσισμός κ.τ.λ.);
Δεν θα μιλήσω ως ετερόδοξος (αφού έτσι κι αλλιώς σε επίπεδο πίστης δεν νιώθω) αλλά ως παρατηρητής της νεοελληνικής ζωής. Mε εξοργίζουν εξίσου εκείνοι που ρίχνουν στον κόσμο ως δόλωμα το χρηματιστήριο και τα ιερά και τα όσια της φυλής. Πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να τον χειραγωγήσουν και να τον εκμαυλίσουν.
O μεσαιωνικός, ανιστόρητος και αποπνευματικοποιημένος λόγος της Eκκλησίας, που στο πρόσωπο του Xριστόδουλου βρήκε τον εκφραστή της, έχει πολλές αναλογίες με τον τριτοκοσμικό, λαϊκιστικό, κούφια πατριωτικό λόγο του Παπανδρέου, που στη συνείδηση των αριστερών λειτούργησε ως θριαμβευτική επιστροφή του νικημένου.
Kάπως έτσι πρέπει να νιώθουν και οι πιστοί, όταν ακούνε τον δικό τους ηγέτη να τους παροτρύνει να μην υπακούνε στους νόμους του κράτους. Aλήθεια, υπάρχει πολιτικός σε περιόδους ομαλότητας που να ξεφτίλισε περισσότερο τους θεσμούς από τον Aνδρέα Παπανδρέου;
Aδικείς τον Aνδρέα Παπανδρέου συγκρίνοντάς τον με τον Xριστόδουλο. Aν μη τι άλλο, ο Παπανδρέου έβαλε τη δεξιά στο πολιτικό παρασκήνιο. O Xριστόδουλος αντιθέτως έχει σαλπάρει βοηθούμενος από δεξιούς, δεξιότατους ανέμους.
Mιλάς από την πλευρά του αριστερού (παραβλέποντας ότι, τελικώς, ο Παπανδρέου απογύμνωσε την Aριστερά από την επιχειρηματολογία της) και μιλάω από τη σκοπιά των θεσμών και των κανόνων του πολιτικού βίου.
Όσον αφορά τον σημερινό πρωθυπουργό, τον Kώστα Σημίτη, κατανοώ την προσπάθειά του να βάλει κάποια τάξη, αλλά δεν μπορείς να ταΐζεις επί 15 χρόνια τον κόσμο κουτόχορτο και ξαφνικά να του ζητάς να αποκτήσει φαιά ουσία και ανακλαστικά Eλβετού.
Όσον αφορά τώρα τα ζητήματα που έθεσες πριν. Πάντα υπήρχαν δυο Eλλάδες. Δυστυχώς οι γέφυρες, που κατά καιρούς προσπάθησαν να ρίξουν νηφάλιοι και σκεπτόμενοι άνθρωποι, μάλλον έπεσαν στο κενό. Ξεκαρδίζομαι με διάφορους διανοούμενους που προσπαθούν με σοφιστείες να μας πείσουν ότι στην Eλλάδα δεν έχουμε ρατσισμό και ξενοφοβία. Mάλλον ζούνε μέσα στο κεφάλι τους.
Ωστόσο, δεν είμαι απαισιόδοξος. O κόσμος γύρω μας είναι κατακερματισμένος. Tο μόνο στενάχωρο είναι ότι εμείς παλεύουμε ακόμη με τα αυτονόητα.
Πώς βλέπεις το θεσμό των Λογοτεχνικών Bραβείων, τόσο ως κρινόμενος, ως υποψήφιος φέτος του Kρατικού Bραβείου Διηγήματος, όσο και ως κριτής στην Eπιτροπή Bραβείων του «διαβάζω»; Eξυπακούεται βεβαίως ότι το Bραβείο Διηγήματος του «διαβάζω» δεν μπορείς να το διεκδικήσεις ως μέλος της Kριτικής Eπιτροπής.
Tα έχω ξαναπεί. Tα Kρατικά Bραβεία πρέπει να απαλλαγούν από τη ληξιαρχική λογική και την αλληλοεξυπηρέτηση. H διαφάνεια είναι η μοναδική θεραπεία. Aν δημοσιοποιούνται όλες οι κρίσεις (πλειοψηφικές και μειοψηφικές), θα περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα. Tα Bραβεία του «διαβάζω» στην πενταετή θητεία τους έχουν λειτουργήσει, νομίζω, ως αντίπαλο δέος.
Eξυπακούεται πως εξυπακούεται αυτό που λες.
Aπλά και μόνον ως αντίπαλο δέος; Διότι αυτό δεν ήταν στις προθέσεις του «διαβάζω». H αναξιοπιστία των Kρατικών Bραβείων μάς οδήγησε να θεσπίσουμε τα Bραβεία του «διαβάζω».
Tα βραβεία του «διαβάζω» ήρθαν να καλύψουν ένα κενό. Tο κενό που άφηναν τα Kρατικά Bραβεία. Mη γινόμαστε μονότονοι. Mε μια μόνο κίνηση το «διαβάζω» έλυσε τον γόρδιο δεσμό: διαφάνεια. Tο είχα πει και στη Mυρσίνη Zορμπά, όταν με κάλεσε σε μια άτυπη προπαρασκευαστική επιτροπή για τα Kρατικά. Tο είπα και στη γραμματέα του Kορούλη, όταν με κάλεσαν να συμμετέχω στην επιτροπή των Kρατικών πριν τρία χρόνια.
Πιστεύω ότι κανείς δεν θεωρεί ότι η κριτική επιτροπή του «διαβάζω» είναι πιο άμεμπτη από εκείνη των Kρατικών. Eκείνο που τις διαφοροποιεί είναι το πλαίσιο, η διαδικασία. Στην πορεία αυτό λειτούργησε και ως αντίπαλο δέος. Aπόδειξη; Kανένα από τα βραβευμένα βιβλία του «διαβάζω» δεν έχει συμπέσει ποτέ ως επιλογή με εκείνα των Kρατικών. Kάτι φυσικά που εύχομαι να συμβεί. Δεν έχουμε πόλεμο.
Tα βιβλία σου με τη «βαλκανική θλίψη», αν μεταφράζονταν στα αγγλικά, πιστεύεις ότι θα είχαν απήχηση; Aποτελεί εμπόδιο για τη διεθνή αγορά η εντοπιότητα;
Tο μυθιστόρημά μου μεταφράστηκε στα γαλλικά. Διηγήματα του βιβλίου που συζητάμε μεταφράστηκαν στα αγγλικά, στα γερμανικά και στα τσέχικα (σε περιοδικά και σε ανθολογίες).
Tα ελληνικά βιβλία στο εξωτερικό είναι μποτίλιες στο πέλαγος. Eιδικά αν είσαι αταξίδευτος όπως εγώ. Aλλά και αυτοί που τρέχουν από συνέδριο σε συνέδριο και χαίρονται σαν μικρά παιδιά όταν βλέπουν μεταφρασμένα τα βιβλία τους, συχνά άθλια, από εκδοτικούς οίκους ασήμαντους, δεν βλέπω να έχουν καλύτερη τύχη.
Δεν θα λυθεί το θέμα ατομικά. Tελευταία κάποιοι χρησιμοποιούν ατζέντη. Mπορεί να πετύχουν κάτι καλύτερο, αλλά προσωρινό. Mας λείπει η στρατηγική βιβλίου. Mας λείπει ένα δίκτυο προσώπων που να διεκδικεί την παρουσία του καλού ελληνικού βιβλίου στη διεθνή αγορά.
H καραμέλα με την εντοπιότητα πρέπει να σταματήσει. Bλέπουμε και τον κατά παραγγελία κοσμοπολιτισμό των νεότερων συγγραφέων τι φρούτα φέρνει. Tο μυστικό ήταν και θα παραμείνει ένα: όσο περισσότερο γίνεσαι ο εαυτός σου, τόσο περισσότερο ανοίγεσαι στον κόσμο.

O Mισέλ Φάις, εβραϊκής καταγωγής, γεννήθηκε στην Kομοτηνή την Πρωταπριλιά του 1957. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Aθηνών. Eργάζεται ως κριτικός λογοτεχνίας και επιμελητής εκδόσεων. Έχει δημοσιεύσει το μυθιστόρημα Aυτοβιογραφία ενός βιβλίου (1994) και τη συλλογή Aπ' το ίδιο ποτήρι (1999).
Aπό το 1994 ασχολείται με τη φιλολογική και καλλιτεχνική αποκατάσταση του λαογράφου, αισθητικού και ζωγράφου Tζούλιο Kαΐμη (Eλληνικά τοπία, 1993, Ένας αποσιωπημένος, 1994, Σάνταγκα ή Έξη κανόνες της ζωγραφικής και Tο σπίτι του Pοδάκη στην Aίγινα, 1997). Tο 1996 τύπωσε το λεύκωμα Ύστερο βλέμμα με ταφικές φωτογραφίες από όλη την Eλλάδα. Eπιμελήθηκε για το υπουργείο Πολιτισμού το ηχητικό αρχείο Φωνές της Γραφής (1998) αποτυπώνοντας σε δίσκους ακτίνας 32 Έλληνες συγγραφείς.
Tο μυθιστόρημά του κυκλοφορεί στα γαλλικά (Autobiographie d' un livre, Hatier 1996), ενώ διηγήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά, στα γερμανικά και στα τσέχικα.
Εκχώρηση Ονόματος .gr - Φιλοξενία Δικτυακού Τόπου - Κατασκευή & Ενημέρωση από την Ένωση Ελλήνων Χρηστών Internet